Program sommarlägret 2019

I vacker skärgårdsmiljö bjuds du mellan solande och badande på föredrag och diskussioner om miljö och klimat, om protester och rörelser mot nedskärningar i välfärden, om varför bronsåldern borde heta ullåldern, om hedersvåld och mäns våld mot kvinnor, om dagens Ryssland och mer därtill.
Den amerikanske protestsångaren David Rovics kommer till lägret, liksom lysekilaren Kalle Berlin som sjunger visor med texter av Tage Danielsson. På fredagen kommer årets Höj rösten-turné till Stadsparken i Lysekil med Nynningen, Sven Wollter, Matilda Magnusson och Proletärens chefredaktör Jenny Tedjeza.
 
Programmet under veckan ser dag för dag ut så här:

Måndag
Lägret öppnas och alla hälsas välkomna.

Tisdag – tema idrott
– Fredsloppet och internationell solidaritet: Fredsloppet 35 år i kamp för internationell solidaritet med nya utmaningar. Löparbrigader gjorda och planerade. Lilla Fredsloppet – Vad betyder det i en förort?
– Idrotten i samhället: Kampen för att få idrotta i en förort – erfarenheter och utmaningar i dagens Sverige. Spelmarknaden leder till spelberoende.
Båda blocken inleds av idrottsledare från Bergsjö SK och Proletären FF som vi hoppas skall leda till samtal och reflektioner där deltagarna också ges möjlighet att medverka.
Under tisdagen besöker Ship to Gaza lägret och berättar om sitt arbete.

Onsdag – tema miljö och livsmedelssäkerhet
Elsa-Lena Åström, Kommunistiska Partiets partistyrelse och mångårig skribent i miljöfrågor, och My Leffler, aktiv i motståndet mot kärnkraft och kärnvapen, håller ett föredrag med rubriken "Militären i norr och klimatfrågan hör ihop" som tar sin utgångspunkt i klimat- och kärnvapenhotet.
Gunnar Lyckhage, expert på kommunal upphandling, håller ett föredrag med rubriken ”Att upphandla en mätt mormor och glada, friska barn”.
På kvällen visas den Guldbaggebelönade filmen Ljudmilas röst, en dokumentär berättelse om kärlek i katastrofens skugga, en skildring av de oändliga mänskliga och klimatmässiga effekterna av en ”otänkbar” kärnkraftskatastrof. Regissören Gunnar Bergdahl håller en inledning innan filmen och samtalar med publiken efteråt.
Kvällsunderhållning i form av konsert med David Rovics och Six String Yada.

Torsdag – tema kvinnokamp
Vera Petersson, kvinnopolitisk sekr. (K), håller ett föredrag om olika former av kvinnoförtryck.
Hjördis Fohrman, (K), håller ett föredrag om textilproduktion genom århundraden utifrån kvinnoperspektiv

Fredag
Anders Carlsson, f.d. partiordf. Kommunistiska Partiet håller ett föredrag om situationen i dagens Ryssland.
Kvällsunderhållning inne i Lysekil då Höj rösten-turnén gör sommarens första stopp. På scen: Nynningen, Sven Wollter och Matilda Magnusson. Stadsparken i Lysekil kl. 18.00, fri entré.

Lördag
Ulf Nilsson, facklig sekr, (K), Yngve Berlin, ledamot i kommunfullmäktige i Lysekil för (K), med flera håller en paneldiskussion om Kommunupproret och protesterna mot nedskärningar och privatiseringar av välfärden.
Rainer Andersson, förtroendevald inom SEKO, pratar om OPS – offentlig-privat samverkan och hur förödande det är för ekonomin i samhället.
Kvällsunderhållning med Kalle Berlin som sjunger eget tonsatta texter av Tage Danielsson.

Söndag
Lägret avslutas.

Se även vår Facebooksida Lysestrandsveckan för uppdateringar.